Hoe onderhoud je een Native Flute?

Vanwege de vochtopbouw die ontstaat tijdens het spelen, is het raadzaam jouw fluit na het spelen te laten drogen. Dit kun je doen door;

1. Het block van de fluit afhalen en de fluit flink doorblazen;
2.
Het block droog maken en terugzetten;
3.
De fluit rechtop zetten (Onze flute standaard is hiervoor ideaal, normale flute standaards zijn horizontaal en lekken daarom niet goed uit. Onze flute standaard is verticaal waardoor de flute goed kan uitlekken).
4. De fluit in een fluit zak bewaren. Let wel op dat deze niet van leer is, leer ademt namelijk niet. En ook dat deze niet hermetisch afgesloten is. (Zoek je nog een handgemaakte opbergzak? Kijk dan eens bij onze accessoires)

Do's don'ts bij native flutes

Do’s:

1. Speel maximaal 15 minuten tot 45 minuten per dag. Waarom? Dit helpt overmatig vocht in jouw fluit te voorkomen. Omdat… Hout leeft! Het werkt altijd nog een beetje. Een overdaad aan vocht en trilling kan jouw fluit doen scheuren.
2.
Limiteer het aantal mensen dat op jouw fluit(en) speelt. Vooral als niet-roker wil je geen rokerige smaak aan je fluit, nadat één van je vrienden/ kennissen erop geblazen heeft.
3. Bewaar je fluit in een fluitzak nadat je hem hebt laten drogen. Dit houdt stof en insecten op afstand.
4. Laat je fluit drogen op één van onze Flutestands, doordat je fluit hierop verticaal staat, zakt het vocht uit de Slow Air Chamber. En droogt hij beter. 

Dont’s (hier kan je flute écht niet tegen):

1. Laat je fluit nooit in de auto liggen, tenzij de temperatuur gemiddeld is en er geen direct zonlicht op de auto schijnt.
2. Bewaar je fluit nooit dichtbij een warmtebron.
3. Eet en drink niet terwijl je aan het fluiten bent. De resten kunnen in de Slow Air Chamber terecht komen waar het klimaat aangenaam is voor van alles dat er op die kleine restjes wil groeien. 

Help! Mijn fluit piept / Ik moet heel hard blazen/ Het geluid valt weg.

Een eigenschap van dit type fluit, De SAC (slow air chamber), is dat deze nat kan worden aan de binnenkant. Dit gebeurd door de opbouw van vocht in de eerste luchtkamer. Verschil in temperatuur tussen adem en materiaal kan condensatie doen ontstaan. Dit kan resulteren in een gevoel van behoorlijke tegendruk die je moet doorblazen, piepende hoge tonen, wegvallende tonen etc.. 

De oplossing:
Dit kan je zelf makkelijk oplossen. Plaats je vinger op het hoekje van het geluidsgat, blaas een paar keer hard op het mondstuk. Pak vervolgens de fluit bij zijn loop, met het mondstuk naar beneden. En sla met krachtige slagen de fluit in het rond. Zo sla je het vocht eruit. 
De ene fluit heeft hiervan meer last als de andere. Heb je hier vragen over? Dan kan je altijd eventjes contact met ons opnemen!